SDRUŽENÍ HASIČŮ ČECH, MORAVY A SLEZSKA - Jihomoravský kraj - Okres Blansko
 
MČR dorostu v Plzni

MČR dorostu v Plzni

První týden v červenci patřil největší události České republiky pro hasičské děti a dorost – konal se další ročník Mistrovství ČR hry Plamen a dorostu v požárním sportu. Již několikátým rokem má i náš sbor na tomto šampionátu zastoupení v kategorii dorostu. Letos jel o co nejlepší výsledek bojovat náš starší dorostenec Jirka Plíhal, který na MČR postoupil po suverénní výhře na krajském kole v Brně.

 

Závod se uskutečnil na atletickém stadionu města Plzně v termínu 1. – 5. července. První tři dny patřily mladším a starším žákům. Dorostenci na dráhu nastoupili 4. července, kdy se konal slavnostní nástup, tréninky, přejímka materiálu a první dvě disciplíny – test z PO a 100 m s překážkami.

 

Plnění disciplín bylo zahájeno přibližně kolem druhé hodiny odpoledne, kdy se Jirka chystal na již zmíněný test z požárním ochrany. Všeobecně známo, tento test je disciplína, ve které se, pokud chcete pomýšlet na dobrý výsledek z celé soutěže, zkrátka nechybuje. Z nervozity se ale sem tam stane, že uděláte chybku, něco zakroužkujete špatně, dobré odpovědi si spravíte na špatné, když po několikáté projíždíte zvolené možnosti, nebo si jen nejste jisti. Jirka si ale tohle vše zkušeně pohlídal a zapsal si tak první jedničku za 0 chyb.

 

Ten pravý boj začal až v pozdních odpoledních hodinách, kdy se postavil na start disciplíny 100 m s překážkami. Taktika byla jasná – pojistit první pokus, ať je nějaký čas a druhý zkusit takzvaně napálit. S tréninkem na dráze byl Jirka jakš takš spokojený a nic nebránilo tomu, zaběhnout nějaký pěkný čas. Štěstí ale při prvním rozběhu nestálo na naší straně a Jirka před cílem svého hezky rozběhnutého pokusu zakopl a propadl pod časomírou. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že s neplatným pokusem z prvního rozběhu, se na start toho druhého nechodí v tom nejlepším naladění, bez nervozity a s čistou hlavou. Musíte zapomenout na nějaké střílení rozdělovače, musíte si to pohlídat a musíte zaběhnout nějaký čas. Jirka tohle zvládl a s pojištěným rozdělovačem proběhl cílem v čase 18,27. Tento čas mu stačil na šesté místo ze stovek. To bereme, hlavně že to není Nko! Hlavní bylo udržet si dobrou náladu před druhým soutěžním dnem.

 

https://mica13.rajce.idnes.cz/

Druhý den začínal rozběhy štafety 4 x 100 m s překážkami. Na dobrý výsledek měli po stovkách našlápnuto kluci z Bořitova, kteří reprezentovali okres Blansko a Jihomoravský kraj v soutěži družstev. Bohužel, klukům se nepovedl ani jeden rozběh a brali dva neplatné pokusy, které je v průběžném hodnocení odsunuly hodně daleko. Chuť si později spravili na požárním útoku, který s krásným časem 27,46 s vyhráli, a stali se tak mistry České republiky v PÚ.

 

Po štafetách se dráhy opět připravily na disciplínu dvojboj pro jednotlivce. Jirka šel na start přibližně v půlce kategorie starších dorostenců, a tak jsme mohli sledovat, jaké časy kluci běhají. Suverénní první místo si již po prvním rozběhu zajistil Lukáš Míka, který dráhou proběhl za 15,08 s. Náš Jirka se samozřejmě pokusil tomuto času co nejvíce přiblížit. Bohužel, ne vždy se vše daří podle plánu, Jirkovi zřejmě vůbec, protože i v téhle disciplíně se mu první pokus nepovedl a doběhl až v čase nad 20 s. Při pokládání hasicího přístroje trefil hranu podložky, a tak to stát nebude. Takže druhý pokus musel být zase jistící. Jirka opět ukázal že umí zachovat klidnou hlavu a druhý pokus doběhl v hezkém čase 16,81 s. Z toho bylo 8. místo z disciplíny a v celkovém součtu všech dílčích umístění, to Jirkovi stačilo na 7. místo.

Mistrovství ČR se zúčastnilo 14 starších dorostenců, Jirka byl tedy v lepší půlce, je sedmý nejlepší starší dorostenec v naší republice. Jirkovi gratulujeme a doufáme, že se bude dařit i nadále.

 

Gratulace míří také Evě Kašparcové do Žernovníku, která vybojovala titul 1. vicemistryně ve starších dorostenkách a již zmíněným dorostencům z Bořitova.

Leona Vašíčková

 

Fotky z průběhu mistrovství si můžete prohlídnout ve fotogalerii od Martina Králíka ze Šošůvky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Secured By miniOrange