SDRUŽENÍ HASIČŮ ČECH, MORAVY A SLEZSKA - Jihomoravský kraj - Okres Blansko
 
Mladí hasiči bojovali v okresním kole hry Plamen

Mladí hasiči bojovali v okresním kole hry Plamen

p1510730Začal pravý podzim a mladí hasiči jako každý rok zahájili nový ročník hry Plamen a soutěže dorostu v neděli 9.10.2016 v Opatovicích podzimním okresním kolem. Tradičně se závodilo v závodu požárnické všestrannosti (ZPV) a ve štafetě požárních dvojic. Obě disciplíny dosáhly jistých změn vydáním nové směrnice v srpnu, a tak se i děti měly na co připravovat, jelikož znalosti, které získaly z dřívějších ročníků byly rozdílné. Do závodu se nám podařilo po delší době zapojit obě hlídky starších žáků a stejně tak i dvě hlídky mladších, tedy vždy po jednom družstvu. V kategorii dorostu náš sbor reprezentovali Jiří Plíhal, Michaela Ševčíková, Barbora Vintrová, Jiří Stehlík, Michal Holek a nově v této kategorie Jonáš Horník.

Jelikož jsme na soutěž do Velkých Opatovic museli přepravit téměř 30 osob, tak nám opět velmi ochotně pomohli rodiče mladých hasičů.

V neděli jsme se sešli v 6:30 u garáže SDH, kde již bylo vše připraveno k odjezdu. Po přepočítání dětí a rozdělení do jednotlivých aut jsme vyrazili směr Opatovice. Na místo jsme dorazili včas, těsně před samotnou prezencí, a tak jsme měli ještě možnost volby startovních míst. Pro starší kategorii to byla čísla 8 a 9, mladší jsme vybrali čísla 17 a 18.

Poté co jsme se v areálu trošku zabydleli, začali jsme se připravovat na nástup a první hlídky na start ZPV. Hlídka „A“ starších žáků se startovním číslem 8 a ve složení Jiří Stehlík, Michal Holek, Barbora Vintrová, Barbora Kalová a Kristýna Holková se na trať ZPV vydala v 9:17. O 4 minuty později vyrazila starší hlídka „B“ se startovním číslem 9 ve složení Dominik Pospíchal, Nela Toufarová, Jonáš Horník, Alžběta Horníková a Alena Hrnčířová. Obě hlídky se do cíle vrátily pouze s trestnými body ze střelby, kde však „A“ nesestřelilo 8/15 špalíků a „B“ 9/15 špalíků. Tento čas jim byl následně přičten k času běhu a celkově to pro náš sbor bylo 8. místo ze 36 sborů v disciplíně ZPV. Po více jak půl hodině se na start začali připravovat i naše hlídky mladších žáků. Hlídka mladších „A“ ve složení Daniel Kakáč, Gabriela Vintrová, Lucie Martínková, Petr Musil, Chiara Grycová. Velmi pěkný běžecký výkon však nestačil na pár chyb z nervozity, kterých se děti na trati dopustily a musely se spokojit s 23. místem z 56 hlídek. Opět o 4 minuty později startovala hlídka mladších „B“ ve složení David Štec, Tereza Šťastná, Anna Beránková, Šimon Kučera a Beata Kučerová. Pro většinu členů hlídky byl tento závod jejich první velkou zkušeností a i přesto, že ještě ani neuměli číst byl jejich výkon také pěkný. S několika chybami a horší střelbou se umístili na 47. místě. Celkově se v kategorii mladších žáků umístili v ZPV na 20. místě ze 40 sborů okresu Blansko.

Po doběhnutí našich hlídek v ZPV jsme zahájili přípravu na druhou disciplínu nedělního dopoledne, kterou byla zmiňovaná štafeta dvojic. Té jsme na trénincích věnovali spoustu času a propracovali její provedení do detailu.

Nejprve se na start štafety postavily obě štafety mladších žáků současně. Lepší pokus bez trestných bodu předvedla štafeta „A“ s časem 90,82s, který stačil na slušné 11. místo. Ještě více jsme věřili našim starších žákům, kteří se na start postavili o malou chvilku později. Opět soutěžily štafety „A“ i „B“ současně. Štafeta „A“ předvedla nejrychlejší výkon v soutěži s časem provedení 60,88s, bohužel se však stala drobná chybka při připojení proudnice, která zůstala zapojena pouze na jeden zub, což přičetlo k času 60,88s dalších 10s a celkový čas 70,88s stačil až na 9. místo.

Průběžně se ve hře Plamen po podzimním kole umístilo družstvo mladších žáků na 13. místě z 40 družstev a starší žáci na 9. místě z 36 družstev. Mají tak v jarním kole co zlepšovat a o co bojovat.

Odpoledne ještě čekal ZPV na kategorii dorostu. Zde jsme měli několik želízek a také nováčky v této kategorii a věřili jsme v jejich úspěch. Jednotlivci se na svůj výkon v ZPV připravovali převážně individuálně. Krátce po startu závodu se přes Opatovice přehnala krátká přeháňka, což znepříjemnilo běh nejen těm co byli zrovna na trati, ale i těm co se museli prodírat mokrým terénem později.

I přes drobné komplikace byly výkony našich jednotlivců vynikající. Hned 4 ze 6 stáli na stupních vítězů a z toho dvě krásná první místa a dvě druhá místa. Zlatá byla Michaela Ševčíková a Jiří Stehlík, druhá místa si uhájil Jiří Plíhal a Barbora Vintrová a pro cenné zkušenosti si v mladší kategorii dorostu doběhl s 8. místem Michal Holek a 12. místem Jonáš Horník.

Musím podotknout, že všichni se během závodu snažili a vydali ze sebe maximum a chyby, kterých se dopustili byly pouze z nervozity, jelikož jsme přípravě na tyto závody dali maximum. Bylo to znát, jak na trénincích, tak i na výsledcích v předešlých soutěžích.

Chtěl bych poděkovat rodičům za pomoc s přepravou dětí, všem vedoucím a instruktorům za zodpovědnou přípravu a dohled nad dětmi a v neposlední řadě také dětem, které do toho šly opravdu srdcem. Ještě jednou všem velké díky!

Bc. Jan Filouš (vedoucí kolektivu mládeže)

Kompletní výsledky – ZDE!

Fotogalerie – ZDE!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Secured By miniOrange